Home Λογοθεραπεία Λογοθεραπεία – Πώς να Διδάξετε το Φώνημα Θ

Λογοθεραπεία – Πώς να Διδάξετε το Φώνημα Θ

11979
Πώς να Διδάξετε το Φώνημα Θ

Πώς να Διδάξετε το Φώνημα Θ

Να σημειωθεί ότι ο πιο κάτω τρόπος αφορά παιδιά που η αιτιολογία του προβλήματος στο Θ ή/και Δ έγκειται στην λανθασμένη εκμάθηση και δεν οφείλεται σε κάποιο οργανικό ή/και ανατομικό πρόβλημα. Για να καθοριστεί το πρόγραμμα θεραπείας για ένα παιδί υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να συνυπολογιστούν. Μοναδικός στόχος των πληροφοριών που μοιράζονται σε αυτό το blog είναι να δοθεί η σωστή κατεύθυνση προς εσάς, βοηθώντας το παιδί σας με την ομιλία του. Επιπλέον, οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν σκοπό στο να αντικαταστήσουν τις αποφάσεις του λογοπαθολόγου /λογοθεραπευτή σας ή κάποιου άλλου επαγγελματία.

Η Εκμάθηση του Φωνήματος Θ Μόνου Του
Μου αρέσει να διδάσκω το φώνημα Θ, διότι είναι ένας από τους πιο οπτικούς ήχους που μπορεί να διδαχθεί. Δοκιμάστε να βάλετε τη γλώσσα σας ανάμεσα στα δόντια σας, ενώ ταυτόχρονα φυσάτε. Τα περισσότερα παιδιά δεν θα έχουν καμία δυσκολία να μιμηθούν αυτή την ενέργεια.

Εξασκήστε το Φώνημα Θ σε Συλλαβές
Μόλις πετύχετε πολλαπλές επιτυχημένες προφορές του φωνήματος Θ μόνου του, δοκιμάστε να προσθέσετε ένα μεγάλο ή μικρό φωνήεν στο φώνημα Θ. Για παράδειγμα, “ΘΑ, ΘΕ, ΘΟ, ΘΙ, ΘΟΥ” Στη συνέχεια, δοκιμάστε να βάλετε το φωνήεν μπροστά από το φώνημα, για παράδειγμα, «ΑΘ, ΕΘ, ΙΘ, ΟΘ, ΟΥΘ” Τέλος, δοκιμάστε να βάλετε το φώνημα Θ στο ενδιάμεσο φωνηέντων, για παράδειγμα, “ΑΘΑ, ΕΘΕ, ΟΘΟ, ΙΘΙ, ΟΥΘΟΥ, ΑΘΕ, ΙΘΟ, ΟΥΘΑ..” Ανάλογα με το ποιος συνδυασμός συλλαβών του παιδιού σας είναι πιο επιτυχημένος, θα σας καταδείξει αν θα χρειαστεί να ξεκινήσετε να εξασκείτε τις λέξεις που αρχίζουν με Θ ή που περιλαμβάνουν το Θ στο εσωτερικό τους.

Εξασκήστε το Φώνημα Θ σε Λέξεις
Εάν το παιδί σας τα πήγε καλά με το Θ στην αρχή της συλλαβής, τότε θα ξεκινούσατε να εξασκείτε λέξεις που αρχίζουν από Θ όπως, “θέλω, θείος, θεός, θάμνος, θύμα…” Προτιμώ να κάνω εξάσκηση με έναν κατάλογο τουλάχιστον 30 λέξεων. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ εικόνες για να το κάνω πιο διασκεδαστικό. Διασκεδαστικοί τρόποι που περιλαμβάνουν τη χρήση εικόνων είναι η δημιουργία ενός φιδιού με τις εικόνες και τα μικρά κεράσματα ανά 3-4 κάρτες. Ζητήστε από το παιδί να ονομάσει την εικόνα, αν το κάνει σωστά, απομακρύνετε την κάρτα, αν όχι, βάλτε την πίσω στις κάρτες για εξάσκηση αργότερα. Όταν έχετε περάσει από όλες τις λέξεις, πριν απομακρύνετε τις κάρτες, ζητήστε από το παιδί σας να πει 5 φορές σωστά τις λέξεις στις οποίες αστόχησε. Μπορείτε επίσης να παίξετε παιχνίδια μνήμης, και μπίνγκο (bingo) για να διατηρήσετε τη προσοχή. Μόλις το παιδί σας είναι σε θέση να πει αυτές τις λέξεις με 80% ακρίβεια ή μεγαλύτερη, δοκιμάστε να τις τοποθετήσετε σε μια πρόταση.



Εξασκήστε το Φώνημα Θ σε Προτάσεις
Χρησιμοποιώ μια φράση και αφήνω το παιδί να εισάγει σε αυτήν όλες τις λέξεις που έχει εξασκήσει. Για παράδειγμα η φράση θα μπορούσε να είναι, “Και οι δύο έχουν ένα ________.” Στο κενό θα συμπληρώνατε ”Και οι δύο έχουν ένα θέμα, Και οι δύο έχουν ένα θαύμα, Και οι δύο έχουν ένα θρόνο.” Μερικές προτάσεις θα βγάζουν νόημα, ενώ άλλες όχι. Αυτό μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε ως μία ευκαιρία για να συζητήσετε το πώς να φτιάξετε μία σωστή πρόταση.

Εξασκήστε το Φώνημα Θ σε Ιστορίες
Μετά την επιτυχή προφορά προτάσεων, ζητήστε από το παιδί σας να εξασκήσει το φώνημα Θ ενώ επαναλαμβάνει απλές ιστορίες ή διαβάζει φωναχτά, ανάλογα με το επίπεδο ικανότητας του παιδιού. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε αυτό το σχεδιάγραμμα, μέχρι να πετύχετε την αφομοίωση του φωνήματος Θ σε όλες τις θέσεις των λέξεων.

Εξασκήστε το Φώνημα Θ σε Συζητήσεις
Μόλις το παιδί σας είναι σε θέση να επαναλάβει ιστορίες με καλή προφορά του Θ, η εξάσκηση του Θ σε μια συζήτηση θα εξελιχθεί αρκετά ομαλά. Μπορεί να χρειαστεί μερικές φορές να κάνετε υπενθυμίσεις στο παιδί σας, αλλά τις περισσότερες φορές θα είστε στην ευχάριστη θέση να το παρακολουθείτε να αντιλαμβάνεται και να διορθώνει τον εαυτό του. Πριν το καταλάβετε, θα έχετε ξεχάσει ότι κάποτε είχε πρόβλημα με το Θ.

Γιάννης Γιάννακκας
Λογοπαθολόγος-Λογοθεραπευτής
Αρ. Μητρώου: 328
Ομογένειας και Γόρδωνος 46
Άγιος Γεώργιος Χαβούζας
Λεμεσός ΚΥ 3070
Τηλ. 96-6677 07, 25-934079, 25-932512