Λογοθεραπεία μετά από Εγκεφαλικό Επεισόδιο

Λογοθεραπεία μετά από Εγκεφαλικό Επεισόδιο

To εγκεφαλικό επεισόδιο στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου μπορεί να επηρεάσει την ομιλία και τη γλώσσα, ενώ το εγκεφαλικό επεισόδιο στη δεξιά πλευρά μπορεί να έχει αντίκτυπο στις γνωστικές λειτουργίες, όπως οι ικανότητες συλλογισμού, λύσης προβλημάτων και μνήμης. Όποιος έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο θα πρέπει να αξιολογηθεί από λογοθεραπευτή.

Δεν είναι το ίδιο πράγμα η ομιλία και η γλώσσας;

Η ομιλία και η γλώσσα είναι συνδεδεμένα, αλλά διαφέρουν. Η ομιλία είναι η δυναμική παραγωγή της φωνής για την επικοινωνία. Η γλώσσα περιλαμβάνει την οργάνωση των σκέψεών μας σε λέξεις και φράσεις για να μεταδώσουμε κάτι ουσιώδες. Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να επηρεάσει παράλληλα την ομιλία και τη γλώσσα, ή μόνο το ένα εκ των δύο.

Πώς τα εγκεφαλικά επεισόδια επηρεάζουν την κατάποση;

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να επηρεάσει περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την κίνηση των μυών του στόματος, του φάρυγγα (ή λαιμού) και της λαρυγγικής περιοχής (που περιλαμβάνει τις φωνητικές χορδές). Τα εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη νεύρωση, με αποτέλεσμα τη μειωμένη αίσθηση στο λαιμό.

Λογοθεραπεία και Εγκεφαλικό Επεισόδιο

Αρχίζουμε με την εξέταση όλων των παραμέτρων της επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της γλωσσικής κατανόησης και της ικανότητας του ατόμου να βρει τις σωστές λέξεις για να εκφράσει τις σκέψεις του. Αξιολογούμε τη ποιότητα της φωνής και την ικανότητα της άρθρωσης καθώς επίσης και την κινητικότητα των οργάνων ομιλίας. Η αξιολόγηση διαμορφώνεται ανάλογα με το ποιες περιοχές του εγκεφάλου έχουν επηρεαστεί. Μόλις έχουμε προσδιορίσει τόσο τις δυνατότητές του όσο και τους τομείς στους οποίους έχει δυσκολία, μπορούμε να στοχεύσουμε στρατηγικές θεραπείας. Είναι σημαντικό οι ασθενείς που αναρρώνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο να είναι σε θέση να εκφράσουν τις ανάγκες τους.

Πόσος καιρός απαιτείται για την ανάρρωση;

Η ανάρρωση του καθενός διαφέρει, ανάλογα με τη θέση και τη σοβαρότητα του εγκεφαλικού επεισοδίου. Συνήθως η ανάκαμψη εμφανίζεται κατά τους πρώτους τρεις με έξι μήνες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Γιάννης Γιάννακκας
Λογοπαθολόγος-Λογοθεραπευτής
Αρ. Μητρώου: 328
Ομογένειας και Γόρδωνος 46
Άγιος Γεώργιος Χαβούζας
Λεμεσός ΚΥ 3070
Τηλ. 96-6677 07, 25-934079, 25-932512

Διαβάστε Επίσης: