Home Εγκεφαλικό Επεισόδιο Λογοθεραπεία μετά από Εγκεφαλικό Επεισόδιο

Λογοθεραπεία μετά από Εγκεφαλικό Επεισόδιο

4923
Λογοθεραπεία μετά από Εγκεφαλικό Επεισόδιο

Λογοθεραπεία μετά από Εγκεφαλικό Επεισόδιο

To εγκεφαλικό επεισόδιο στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου μπορεί να επηρεάσει την ομιλία και τη γλώσσα, ενώ το εγκεφαλικό επεισόδιο στη δεξιά πλευρά μπορεί να έχει αντίκτυπο στις γνωστικές λειτουργίες, όπως οι ικανότητες συλλογισμού, λύσης προβλημάτων και μνήμης. Όποιος έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο θα πρέπει να αξιολογηθεί από λογοθεραπευτή.

Δεν είναι το ίδιο πράγμα η ομιλία και η γλώσσα;

Η ομιλία και η γλώσσα είναι συνδεδεμένα, αλλά διαφέρουν. Η ομιλία είναι η δυναμική παραγωγή της φωνής για την επικοινωνία. Η γλώσσα περιλαμβάνει την οργάνωση των σκέψεών μας σε λέξεις και φράσεις για να μεταδώσουμε κάτι ουσιώδες. Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να επηρεάσει παράλληλα την ομιλία και τη γλώσσα, ή μόνο το ένα εκ των δύο.stroke

Τι προβλήματα μπορεί να παρουσιαστούν μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο?

Ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου που έχει επηρεαστεί μπορεί να παρουσιάσουν:

ΔΥΣΑΡΘΡΙΑ: Κινητική διαταραχή της ομιλίας. Υπάρχει δυσκολία στη παραγωγή λέξεων λόγω αδυναμίας των μυών του στόματος και του προσώπου.  Μπορεί να κινούνται αργά ή να μη κινούνται καθόλου.

ΑΠΡΑΞΙΑ: Δυσκολία του εγκεφάλου στο να οργανώσει τις μυϊκές κινήσεις που απαιτούνται στο να παραχθούν σωστά λέξεις και προτάσεις.

ΑΦΑΣΙΑ: Διαταραχή της επικοινωνίας λόγω ζημιάς στο τμήμα της γλώσσας του εγκεφάλου. Δυσκολία στο να χρησιμοποιούν και να κατανοούν λέξεις και προτάσεις. Η αφασία αφορά την απώλεια μερικών ή όλων των ικανοτήτων, σε ότι έχει σχέση με τον προφορικό και γραπτό λόγο που προκύπτουν εξαιτίας της καταστροφής συγκεκριμένων εγκεφαλικών περιοχών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για αυτές  τις λειτουργίες.

ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ: Δυσκολία στη σκέψη, τη μνήμη και το συλλογισμό. Μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα:

(α) Συγκέντρωσης και προσοχής

(β) Στο να θυμάται καινούργιες πληροφορίες όπως τοποθεσίες, ημερομηνίες και ώρες

(γ) Επίλυση προβλημάτων

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Δυσκολία στη σωστή και αποτελεσματική συνομιλία με άλλους. Παραδείγματα δυσκολιών περιλαμβάνουν:

(α) Στο να παραμείνουν στο θέμα

(β) Στο να περιμένουν τη σειρά τους

(γ) Ακατάλληλα σχόλια

ΔΥΣΦΑΓΙΑ – ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΚΑΤΑΠΟΣΗΣ: Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να επηρεάσει περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την κίνηση των μυών του στόματος, του φάρυγγα (ή λαιμού) και της λαρυγγικής περιοχής (που περιλαμβάνει τις φωνητικές χορδές). Τα εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη νεύρωση, με αποτέλεσμα τη μειωμένη αίσθηση στο λαιμό.

Λογοθεραπεία και Εγκεφαλικό Επεισόδιο

Αρχίζουμε με την εξέταση όλων των παραμέτρων της επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της γλωσσικής κατανόησης και της ικανότητας του ατόμου να βρει τις σωστές λέξεις για να εκφράσει τις σκέψεις του. Αξιολογούμε τη ποιότητα της φωνής και την ικανότητα της άρθρωσης καθώς επίσης και την κινητικότητα των οργάνων ομιλίας. Η αξιολόγηση διαμορφώνεται ανάλογα με το ποιες περιοχές του εγκεφάλου έχουν επηρεαστεί. Μόλις έχουμε προσδιορίσει τόσο τις δυνατότητές του όσο και τους τομείς στους οποίους έχει δυσκολία, μπορούμε να στοχεύσουμε στρατηγικές θεραπείας. Είναι σημαντικό οι ασθενείς που αναρρώνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο να είναι σε θέση να εκφράσουν τις ανάγκες τους.

Πόσος καιρός απαιτείται για την ανάρρωση;

Η ανάρρωση του καθενός διαφέρει, ανάλογα με τη θέση και τη σοβαρότητα του εγκεφαλικού επεισοδίου. Συνήθως η ανάκαμψη εμφανίζεται κατά τους πρώτους τρεις με έξι μήνες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Γιάννης Γιάννακκας
Λογοπαθολόγος-Λογοθεραπευτής
Αρ. Μητρώου: 328
Γωνία Αιπείας 5 Limassol, Cyprus 3021
Τηλ. 96-6677 07, 25-934079, 25-932512

Διαβάστε Επίσης:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here