Home Ομιλία Πώς μαθαίνουν τα παιδιά την ομιλία και πώς να ενθαρρύνετε την ομιλία

Πώς μαθαίνουν τα παιδιά την ομιλία και πώς να ενθαρρύνετε την ομιλία

1617

Αν θέλετε να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη της ομιλίας, ή αν το παιδί σας έχει καθυστερήσει να προφέρει τις πρώτες του λέξεις, υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε για να αναπτύξετε την ομιλία του παιδιού σας και να το βοηθήσετε να προφέρει περισσότερες λέξεις.

Πρώτα απ ‘όλα – ΒΓΑΛΤΕ ΤΗΝ ΠΙΠΙΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ!!!

Καλό πρότυπο
Μια σημαντική πτυχή της εκμάθησης της ομιλίας είναι η ακρόαση. Ένα παιδί μαθαίνει νέους ήχους και λέξεις ακούγοντας αυτούς που βρίσκονται γύρω του. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να παρέχετε στο παιδί σας καλή ομιλία. Προφέρετε τις λέξεις αργά και με σαφήνεια, χρησιμοποιώντας άφθονο τονισμό. Εάν το παιδί σας επιχειρεί να πει μια λέξη και δεν την προφέρει σωστά, επαινέστε το για την προσπάθεια. Μην προσπαθήσετε να κάνετε το παιδί σας να επαναλάβει τη λέξη ή να τη διορθώσει. Επαναλάβετε τη λέξη εσείς για να δείξετε ότι έχετε καταλάβει και για να δώσετε στο παιδί σας την σωστή εκδοχή της λέξης.

Συμβολικοί ήχοι
Πρόκειται για εύκολες λέξεις και ήχους που μπορείτε να συστήσετε στο παιδί σας, όταν μόλις ξεκινάει τις προσπάθειες να πει κάποιες λέξεις, ή όταν γνώριμες λέξεις φαίνεται να καθυστερούν κατά την ανάπτυξή του. Οι συμβολικοί ήχοι συχνά, είτε παραπέμπουν ή ακούγονται όπως ένας ήχος που σχετίζεται με μια λέξη π.χ. “Moυ” για την αγελάδα, ή “μπιπ μπιπ” για ένα αυτοκίνητο. Αυτοί είναι διασκεδαστικοί ήχοι που μπορείτε να ενσωματώσετε όταν παίζετε παιχνίδια ή ξεφυλλίζετε βιβλία. Οι συμβολικοί ήχοι είναι συνήθως σύντομοι μονοσύλλαβοι ήχοι και λέξεις που είναι εύκολο να προφέρει το παιδί. Ενθαρρύνουν την εκφώνηση, τη μίμηση και τη δημιουργία του πρώτου λεξιλογίου.

Παρακινητικά ηχητικά παιχνίδια
Μερικές φορές, η χρήση παιχνιδιών μπορεί να παρακινήσει το παιδί σας να βγάλει ήχους. Για παράδειγμα, παίξτε το παιχνίδι – έτοιμοι … ΠΑΜΕ!! Φουσκώστε ένα μπαλόνι και κρατήστε το, στη συνέχεια, πείτε “έτοιμοι … .ΠΑΜΕ”, και αφήστε το μπαλόνι να πετάξει. Κάντε το μερικές φορές και στη συνέχεια, αφού πείτε ΄΄έτοιμοι…” κάντε μια παύση για να δείτε αν το παιδί σας θα πει το ”ΠΑΜΕ”.

Δελεαστική επικοινωνία
Συχνά δελεάζοντας το παιδί σας με κάτι, μπορεί να προκαλέσετε την ομιλία ή την εκφώνηση ήχου. Για παράδειγμα, κρατήστε ένα κουτί με μπισκότα, χωρίς όμως να το ανοίξετε, μέχρι το παιδί σας να εκφωνήσει κάποιον ήχο ως αίτημα, ή κάντε φούσκες μόνο όταν το παιδί εκφωνήσει κάποιον ήχο. Στα αρχικά στάδια, το παιδί δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιεί τις σωστές λέξεις ή φράσεις, αλλά απλά να βγάζει κάποιον ήχο ή να προφέρει κατά προσέγγιση τη λέξη. Θέλουμε το παιδί να μάθει ότι μπορεί να χρησιμοποιεί τη φωνή του ως εργαλείο για να παροτρύνει και να ζητάει.

Ακοή, προσοχή και παρατήρηση
Οι δεξιότητες της ακοής και της προσοχής είναι τα δομικά στοιχεία της ομιλίας και της γλωσσικής ανάπτυξης. Η απόκτηση αυτών των δεξιοτήτων κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής είναι ζωτικής σημασίας, αν θέλετε το παιδί σας να διαπρέψει στο σχολείο. Η ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων διευκολύνεται από την αλληλεπίδραση με τους άλλους, την εστίαση σε έναν κοινό στόχο και το παχινίδι σε ένα περιβάλλον που είναι απαλλαγμένο από περισπασμούς. Το να ακούει κανείς με προσοχή δεν είναι το ίδιο με το να ακούει απλά. Ένα παιδί μπορεί να έχει τέλεια ακοή, αλλά να μην είναι καλός ακροατής. Παιδιά με Αυτισμό, Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας ή με Διαταραχές Ακουστικής Επεξεργασίας, θα παρουσιάσουν δυσκολίες στην ακρόαση, την απομνημόνευση και την εκτέλεση προφορικών οδηγιών. Τα παιδιά που είχαν έλλειψη κοινωνικής αλληλεπίδρασης ή κακό πρότυπο κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπα με δυσκολίες ακρόασης και προσοχής. Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι, η υπερβολική έκθεση στην τηλεόραση από πολύ μικρή ηλικία μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στις δεξιότητες ακρόασης και προσοχής.

Για μερικά παιδιά είναι πιο δύσκολο να τελειοποιήσουν αυτές τις δεξιότητες από ότι για κάποια άλλα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βελτιώσετε τις δεξιότητες ακρόασης και προσοχής του παιδιού σας, αν μη τι άλλο κλείνοντας την τηλεόραση και περνώντας λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί του. Προσπαθήστε να βρείτε δραστηριότητες που να είναι ενδιαφέρουσες και για τους δυο σας, στις οποίες μπορείτε να επικεντρωθείτε και να τις απολαύσετε από κοινού. Επίσης, μην ξεχνάτε να επαινείτε την καλή ακρόαση και ανταπόκριση.

Γιάννης Γιάννακκας
Λογοπαθολόγος-Λογοθεραπευτής
Αρ. Μητρώου: 328
Ομογένειας και Γόρδωνος 46
Άγιος Γεώργιος Χαβούζας
Λεμεσός ΚΥ 3070
Τηλ. 96-6677 07, 25-934079, 25-932512

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here