Home παιδί Τα υπέρ και τα κατά της πιπίλας

Τα υπέρ και τα κατά της πιπίλας

1350

Η πιπίλα είναι από τα πιο αγαπημένα αξεσουάρ για τα παιδιά αλλά και για τους γονείς για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Στο παρακάτω άρθρο παραθέτω τα υπέρ και τα κατά της χρήσης της πιπίλας στα πρώτα χρόνια του παιδιού. Αναμφίβολα οι απόψεις διίστανται, αλλά θα συνοψίσω τα υπέρ και τα κατά με βάση διάφορες μελέτες που έχουν γίνει από ψυχολόγους, λογοθεραπευτές αλλά και νευρολόγους.

Τα υπέρ…

Αναμφίβολα η χρήση της πιπίλας είναι το πρώτο αλλά και πιο αγαπημένο αξεσουάρ των παιδιών. Όχι τυχαία αφού μέσω αυτής τα παιδιά ανακουφίζονται από μικρούς πόνους, καταπραΰνει την δυσφορία τους, αλλά και τα βοηθάει να κοιμούνται καλύτερα. Σύμφωνα με διάφορες έρευνες που έχουν γίνει, η χρήση της πιπίλας κατά τους πρώτους μήνες συμβάλλει στην μείωση του κίνδυνου για αιφνίδιο βρεφικό θάνατο SIDS (Sudden infant death syndrome) ο οποίος είναι πιο συχνός στους δυο με τέσσερις μήνες. Τα παιδιά που κοιμούνται με πιπίλα κοιμούνται λιγότερο βαθιά, έτσι σε περίπτωση που σταματήσει η αναπνοή μπορούν να ξυπνήσουν πιο εύκολα.(Δρ Σόξμαν – τεύχος επιθεώρησης «Γενική Οδοντιατρική»). Σε ότι αφορά τους γονείς, η πιπίλα έχει συνδεθεί ως το μέσο για να σταματήσουν τα μωρά να κλαίνε αλλά και για να ηρεμήσουν όταν αυτά είναι ανήσυχα.

Τα κατά…

Η παρατεταμένη χρήση της πιπιλάς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα δόντια όπως χασμοδοντία και κατεπέκταση προβλήματα άρθρωσης αργότερα (κυρίως στα συριστικά σ,ξ,ψ και ζ). Αυτό δικαιολογείται αφού κατά της σύγκλιση των δοντιών θα υπάρχει ένα χάσμα και η γλώσσα θα γλιστρά προς τα έξω. Η χρήση της πιπίλας έχει επίσης συνδεθεί με:

  • αυξημένες πιθανότητες για οξείας μέσης ωτίτιδας
  • αυξημένη συχνότητα λοιμώξεων του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού συστήματος.
  • μυκητίαση του στόματος.

Η παρατεταμένη χρήση της πιπίλας μπορεί να συνδεθεί και με καθυστέρηση στην εξέλιξη της ομιλίας αφού τα παιδιά αποθαρρύνονται από το να λενε λόγια.

Γενικά…

  • Ειδικοί συστήνουν να αποφεύγεται η χρήση της πιπίλας κατά των πρώτο μήνα αφού μπορεί να επέμβει στην επιτυχία της διαδικασίας του θηλασμού.
  • Συστήνεται η χρήση πιπίλας για τους πιο πάνω λόγους, από τον δεύτερο μέχρι τον 24ον μήνα. Μεταξύ 24ου και 36ου μήνα η χρήση της πιπίλας θα πρέπει να σταματήσει.
  • Είναι προτιμότερη η πιπίλα παρά το δάκτυλο αφού το δάκτυλο μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στις οδοντικές δομές. Επίσης, σύμφωνα με τον δρα Ματράνγκα, η συνήθεια του δακτύλου κόβεται πιο δύσκολα απ’ αυτή της πιπίλας.

Πως κόβω την πιπίλα

Τελικά το να κόψει κανείς την πιπίλα του παιδιού του δεν είναι και τόσο δύσκολο όσο νομίζετε. Σίγουρα από παιδί σε παιδί διαφέρει, όμως πιο κάτω παραθέτω πώς έκοψα την πιπίλα στην δική μου κόρη.

Μόλις έκλεισε δυο χρονών έκρινα ότι έπρεπε να σταματήσουμε την πιπίλα για τους λόγους που προανέφερα. Πήρα από το φαρμακείο ειδικό υγρό για τις πιπίλες και άλειψα την θηλή της πιπίλας με το συγκεκριμένο υγρό. Τοποθέτησα την πιπίλα εκεί που την βρίσκει συνήθως και περίμενα. Όταν την έβαλε στο στόμα της την πέταξε αμέσως και μου είπε πως «πιπίλα χάλασε». Συμφώνησα μαζί της πως η πιπίλα χάλασε. Έκλαψε για μερικά λεπτά μέχρι που της απέσπασα την προσοχή με κάτι διαφορετικό. Άφησα την πιπίλα εκεί για να την βλέπει. Μετά από μερικές ώρες την έβαλε στο στόμα της αλλά και πάλι μου είπε πως «πιπίλα χάλασε». Την δεύτερη μέρα την ζήτησε μόνο μια φορά λίγο πριν κοιμηθεί. Και πάλι της την δώσαμε αλλά και πάλι την πέταξε. Από την τρίτη μέρα και μετά δεν την έψαξε καθόλου.

Γιάννης Γιάννακκας
Λογοπαθολόγος-Λογοθεραπευτής
Αρ. Μητρώου: 328
Ομογένειας και Γόρδωνος 46
Άγιος Γεώργιος Χαβούζας
Λεμεσός ΚΥ 3070
Τηλ. 96-6677 07, 25-934079, 25-932512

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here