Home Ειδική Εκπαίδευση Χαρακτηριστικά Δυσλεξίας

Χαρακτηριστικά Δυσλεξίας

1397

Η αλήθεια είναι ότι κανείς μέχρι και σήμερα δεν έχει εντοπίσει τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν την δυσλεξία.  ΔΕΝ είναι ασθένεια και συνεπώς δεν υπάρχει θεραπεία και κανέναν σύστημα ούτε και μέθοδος δεν μπορεί να θεραπεύσει την δυσλεξία.

Μπορεί όμως με την βοήθεια του ειδικού να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα της και να υπάρξει σημαντική βελτίωση σε αυτά που υστερεί κάποιος δυσλεκτικός. Η παγκόσμια ομοσπονδία της νευρολογίας καθορίζει τη δυσλεξία ως “αναταραχή που φανερώνεται από τις δυσκολίες στην εκμάθηση του διαβάσματος, παρά την επαρκή νοημοσύνη και τις κοινωνικές και πολιτιστικές ευκαιρίες του ατόμου”.

Κοινά χαρακτηριστικά

 Περισσότερο από το 90% τον δυσλεκτικών παρουσιάζουν δύο ή ακόμα και περισσότερα από τα πιο κάτω γνωρίσματα και συμπεριφορές:

  • Γενικά: χαρακτηρίζεται ως «κακός» μαθητής και υστερεί περισσότερο στα γραπτά και λιγότερο στα προφορικά. Έχει κανονικό έως υψηλό δείχτη νοημοσύνης παρόλο που πολύ συχνά εμφανίζεται και χαρακτηρίζεται ως ονειροπόλος αλλά και υπερβολικός. Είναι οπτικός τύπος και μπορεί να μάθει και να απομνημονεύσει κάτι πολύ καλύτερα μέσω των επιδείξεων, του πειραματισμού αλλά και από μέσω της εμπράγματης εμπειρίας.
  • Όραση, Ανάγνωση και Ορθογραφία: Σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με την όραση όμως η οφθαλμολογικές εξετάσεις δεν αποκαλύπτουν κάτι τέτοιο. Στην ανάγνωση χρειάζεται περισσότερος χρόνο από ότι θα έπρεπε και το διάβασμα γίνετε πολύ κουραστικό. Συλλαβίζει φωνητικά, αντιφατικά, και πολλές φορές αφήνει λέξεις ή/και προτάσεις πίσω χωρίς να τις διαβάσει. Το γράψιμο χαρακτηρίζεται από κακογραφία, δεν τονίζει σχεδόν καμία λέξη, μπερδεύει κάποια γράμματα με κάποια άλλα ή και με αριθμούς, μεταθέτει συλλαβές και γενικότερα χαρακτηρίζεται σαν ανορθόγραφος.
  • Μνήμη: Πολύ καλή έως και άριστη μακροπρόθεσμη μνήμη σε ότι αφορά τοποθεσίες, πράγματα, και εμπειρίες. Πολύ φτωχή χαρακτηρίζεται η μνήμη για τα γεγονότα και τις πληροφορίες που δεν έχουν βιωθεί.
  • Συμπεριφορά και προσωπικότητα: Το παιδί είναι πολύ υπερκινητικό άτομο και δεν του αρέσει να βρίσκεται στο ίδιο σημείο για αρκετό χρόνο. Του αρέσει να μετακινείται συνεχώς και να ασχολείται πάντα με κάτι. Δυνατός χαρακτήρας, εξυπνάδα, αλλά και υπερευαισθησία είναι μερικά από τα γνωρίσματα που χαρακτηρίζουν την προσωπικότητα ενός δυσλεκτικού.

Συνοπτικά, τα σημαντικότερα συμπτώματα στη δυσλεξία είναι:

(α) Δυσκολία στην ανάγνωση, γραφή και ορθογραφία

(β) Διάσπαση προσοχής

(γ) Προβλήματα οφθαλμοκίνησης (χωρίς αυτό να σημαίνει πρόβλημα στην όραση)

(δ) Διαταραχή προσανατολισμού

(ε) Δευτεροπαθή ψυχολογικά προβλήματα

(ζ) δυσχέρεια αντίληψης αλληλουχίας.

Πώς γίνεται η διάγνωση για την δυσλεξία;

Για να γίνει διάγνωση της δυσλεξία απαραίτητη θα πρέπει να θεωρείται η ανεύρεση ικανοποιητικού αριθμού συμπτωμάτων ενώ παράλληλα θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την ύπαρξη φυσιολογικής όρασης, ακοής και κινητικότητας, την απουσία οργανικού νοσήματος που θα μπορούσε να επηρεάσει στην μάθηση, την επαρκή σχολική εκπαίδευση, τη φυσιολογική νοημοσύνη (IQ > 90) και, η αναγνωστική του ικανότητα να είναι τουλάχιστο δυο χρόνια χαμηλότερη από αυτή που προβλέπεται από το δείκτη νοημοσύνης του.

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσλεξία;

Ο λογοπαθολόγος – λογοθεραπευτής φτιάχνει το σχέδιο παρέμβασης με βάση τις αδυναμίες και τις ελλείψεις του παιδιού. Καταρτίζεται ένα ειδικό πρόγραμμα με στόχο την βελτίωση της ακουστικής διάκρισης φθόγγων ενώ παράλληλα με ειδικές μεθόδους βοηθάμε το παιδί να διακρίνει οπτικά τα διαφορετικά γράμματα αλλά και να οργανώνει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τις δραστηριότητες και τις ιδέες του. Εκτός από τα πιο πάνω το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει:

  • «Εκγύμναση» και βελτίωση της μνήμης εργασίας (βραχυπρόθεσμη μνήμη).
  • Ενδυνάμωση και αύξηση της προσοχής και της συγκέντρωσης.
  • Αυτοματοποιημένη εφαρμογή κανόνων γραμματικής και ορθογραφίας.
  • Στρατηγικές για να αποφεύγει ή να διορθώνει μόνος του τα λάθη

Γιάννης Γιάννακκας
Λογοπαθολόγος-Λογοθεραπευτής
Αρ. Μητρώου: 328
Ομογένειας και Γόρδωνος 46
Άγιος Γεώργιος Χαβούζας
Λεμεσός ΚΥ 3070
Τηλ. 96-6677 07, 25-934079, 25-932512

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here