Home Uncategorized Το Παιδί μου δεν Τρώει

Το Παιδί μου δεν Τρώει

1494

Το Παιδί Μου Δεν Τρώει: Αντιμετώπιση της Επιλεκτικότητας στη Σίτιση

Το φαινόμενο “το παιδί μου δεν τρώει” είναι μια συχνή ανησυχία για πολλούς γονείς. Η επιλεκτικότητα στη σίτιση είναι ένας τομέας που μπορεί να αποτελέσει μεγάλη πρόκληση στην καθημερινότητα της οικογένειας, επηρεάζοντας τόσο την ψυχολογία όσο και τη διατροφική ανάπτυξη του παιδιού.

το παιδι μου δεν τρωει

Αιτίες Επιλεκτικότητας στη Σίτιση

Αισθητηριακές Ευαισθησίες

Πολλά παιδιά με επιλεκτικότητα στη σίτιση αντιδρούν έντονα σε συγκεκριμένες υφές, γεύσεις ή οσμές. Αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να οφείλονται σε υπερευαισθησία στα αισθητηριακά ερεθίσματα.

Συναισθηματικοί Παράγοντες

Το άγχος, ο φόβος ή άλλες συναισθηματικές καταστάσεις μπορεί να επηρεάσουν την όρεξη και την επιθυμία του παιδιού να δοκιμάσει νέες τροφές.

Κοινωνικές Επιρροές

Σχόλια ή συμπεριφορές από συνομηλίκους ή ενήλικες μπορούν να επηρεάσουν τις διατροφικές επιλογές των παιδιών.

Συμπεριφορικά Θέματα

Η επιθυμία για αυτονομία, ειδικά στις προσχολικές ηλικίες, μπορεί να εκδηλωθεί με απόρριψη τροφών που προτείνουν οι γονείς.

Συμβουλές για Γονείς

  • Καθιερώστε Συγκεκριμένες Ώρες Γευμάτων Προγραμματίστε τακτικά και συνεπή γεύματα για να δημιουργήσετε μια προβλέψιμη ρουτίνα για το παιδί.
  • Δώστε Επιλογές Προσφέρετε δύο ή τρεις υγιεινές επιλογές και αφήστε το παιδί να επιλέξει τι θέλει να φάει.
  • Ενθαρρύνετε Μικρές Δοκιμές Παρουσιάστε μικρές ποσότητες νέων τροφών δίπλα στις αγαπημένες τους.
  • Θετική Ενίσχυση Ενθαρρύνετε και επαινέστε το παιδί όταν δοκιμάζει κάτι νέο, ακόμη και αν είναι μια μικρή δοκιμή.
  • Κάντε τη Σίτιση Διασκεδαστική Δημιουργήστε διασκεδαστικά πιάτα, όπως ζωάκια ή φατσούλες με τροφές, για να κάνετε τη διαδικασία πιο ελκυστική.

βιβλιο το παιδι μου δεν τρωει

Το Βιβλίο «Επιλεκτικοί με το Φαγητό ή Κάτι Περισσότερο; Έξυπνες Πρακτικές για Ηρεμα Γεύματα»

Το βιβλίο της Marsha Dunn Klein, μεταφρασμένο σε πέντε γλώσσες και διαθέσιμο στην ελληνική από την εταιρεία Talk the Talk CY, θεωρείται ένα από τα καλύτερα στο είδος του. Παρέχει έναν πλούτο πρακτικών συμβουλών για την αντιμετώπιση της επιλεκτικότητας στη σίτιση, καθώς και στρατηγικές για ηρεμα και ευχάριστα γεύματα. Διαβάστε το και ανακαλύψτε νέους τρόπους για να καθοδηγήσετε το παιδί σας προς μια πιο ισορροπημένη διατροφή. Βρείτε το βιβλίο στον ιστότοπο https://topaidimoudentrwei.com/.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here