Home Διαταραχή Αισθητηριακής Επεξεργασίας ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ (2)

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ (2)

1271

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η Διαταραχή Αισθητηριακής Επεξεργασίας ορίζεται ως μία πάθηση κατά την οποία ο εγκέφαλος παρουσιάζει δυσκολία στη λήψη και στην ανταπόκριση των πληροφοριών που διέρχονται μέσω των αισθήσεων. Παλαιότερα,  η Διαταραχή Αισθητηριακής Επεξεργασίας οριζόταν ως μία δυσλειτουργία αισθητηριακής ολοκλήρωσης.  Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής, δεν έχει αναγνωριστεί ως μία ξεχωριστή ιατρική διάγνωση.

Αρκετά από τα άτομα με Διαταραχή Αισθητηριακής Επεξεργασίας, παρουσιάζουν υπερευαισθησία σε πράγματα του περιβάλλοντός τους.  Για παράδειγμα, τα άτομα αυτά πολλές φορές αντιδρούν σε συνηθισμένους ήχους που είναι επώδυνοι για τους ίδιους (π.χ. τρίξιμο πόρτας).   Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά των ατόμων αυτών είναι οι ασυντόνιστε κινήσεις, καθώς επίσης και η δυσκολία συζήτησης ή παιχνιδιού με άλλα παιδιά.

Η Διαταραχή Αισθητηριακής Επεξεργασίας συνήθως εντοπίζεται σε παιδιά.  Παρόλα αυτά, μπορεί να επηρεάσει ακόμη και ενήλικες.  Οι δυσκολίες εντοπίζονται κυρίως σε παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές, όπως είναι η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ).

Όπως έχει αναφερθεί και προηγουμένως η Διαταραχή Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης δεν αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητη διαταραχή.  Εντούτοις, πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι η αντιμετώπιση αυτή πρέπει να αλλάξει.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ

Σε ορισμένα παιδιά για παράδειγμα, ο ήχος ενός φύλλου έξω από το παράθυρο μπορεί να τους προκαλέσει ναυτία ή την τάση να μπουν κάτω από το τραπέζι.  Επιπλέον,  τα παιδιά αυτά μπορεί να αντιδρούν ουρλιάζοντας όταν τα αγγίζουν.  Ακόμη, κατά τη διάρκεια του φαγητού πολύ πιθανόν να υπάρχει αντίδραση, καθώς υπάρχει ενόχληση λόγω της υφής ορισμένων τροφίμων.

Αντιθέτως, υπάρχουν και τα παιδιά που δεν ανταποκρίνονται καθόλου σε πράγματα του περιβάλλοντός τους.  Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από αυτά όσο αφορά τη ζέστη ή το κρύο, ή ακόμη και τον πόνο.  Πολλά παιδιά με Διαταραχή Αισθητηριακής Επεξεργασίας, ως μωρά υπήρξαν ανήσυχα, ενώ καθώς μεγαλώνουν γίνονται πολύ αγχώδη.  Αυτά τα παιδιά συχνά αντιδρούν πολύ εύκολα στις αλλαγές.

Παρόλα αυτά, οι θεραπευτές αναγνωρίζουν τη διάγνωση της αισθητηριακής επεξεργασίας όταν τα συμπτώματα γίνονται τόσο σοβαρά ούτως ώστε να επηρεάζουν την κανονική λειτουργία της καθημερινότητας.

ΑΙΤΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η ακριβής αιτία των δυσκολιών αισθητηριακής επεξεργασίας δεν έχει εντοπιστεί.  Εντούτοις, μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2006 σε δίδυμα, διαπίστωσε ότι η υπερευαισθησία στο φως και στον ήχο, μπορεί να προκύπτει από ισχυρό γενετικό συστατικό.  Άλλες μελέτες έχουν εντοπίσει ότι τα παιδιά με δυσκολίες αισθητηριακής επεξεργασίας έχουν μη φυσιολογική εγκεφαλική δραστηριότητα όταν εκτίθενται ταυτόχρονο σε φως και ήχο.

Επιπλέον, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά με δυσκολίες αισθητηριακής επεξεργασίας θα συνεχίσουν να ανταποκρίνονται έντονα σε ένα δυνατό ήχο ή φως, καθώς άλλα παιδιά γρήγορα θα απευαισθητοποιηθούν από αυτές τις αισθήσεις.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ

Πολλές οικογένειες που έχουν τουλάχιστον ένα παιδί με Διαταραχή Αισθητηριακής Επεξεργασίας, είναι δύσκολο να βοηθήσουν.  Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι η διαταραχή αυτή δεν είναι αναγνωρισμένη μέσω ιατρικής διάγνωσης μέχρι στιγμής.  Έτσι, παρά την ευρέως έλλειψη των αποδεκτών διαγνωστικών κριτηρίων, οι εργοθεραπευτές συχνά βλέπουν και αντιμετωπίζουν παιδιά και ενήλικες με δυσκολίες αισθητηριακής επεξεργασίας.

Όσο αφορά τη θεραπεία που πραγματοποιείται, εξαρτάται από τις ατομικές ανάγκες κάθε παιδιού.  Γενικότερα όμως, περιλαμβάνει τη βοήθεια των παιδιών σε δραστηριότητες που δυσκολεύονται και βοηθώντας τα να απευαισθητοποιούνται από πράγματα που δεν μπορούν να ανεχθούν.

ΑΠΟ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ – ΛΟΓΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here