Home Ενήλικες Συμβουλές για να Προστατέψετε τη Φωνή Σας στην Τάξη

Συμβουλές για να Προστατέψετε τη Φωνή Σας στην Τάξη

2981
δασκαλα
portrait of stressed teacher and blackboard background

Η φωνή σας είναι το πιο ισχυρό εργαλείο της διδασκαλίας σας, και αυτές οι απλές συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη φωνητική σας υγεία.

Οι εκπαιδευτικdaskala 2οί χρησιμοποιούν τη φωνή τους όλη την ημέρα, συχνά σε αίθουσες διδασκαλίας με κακή ακουστική και στάσιμο αέρα. Είναι μέρος της δουλειάς. Στην πραγματικότητα, οι εκπαιδευτικοί έχουν τις υψηλότερες φωνητικές απαιτήσεις μεταξύ άλλων επαγγελμάτων. Όλη αυτή η ομιλία, το καθάρισμα του λαιμού, ακόμα και ο ψίθυρος, έχουν αντίκτυπο.

«Έχασα τη φωνή μου κυρίως στην αρχή της καριέρας μου, γιατί ένιωθα ότι έπρεπε να επιβληθώ σε 20 παιδιά», λέει η κυρία Βασιλική – νηπιαγωγός σε ιδιωτικό σχολείο στη Λεμεσό για 24 συνεχή χρόνια.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολόγων, η κυρία Βασιλική δεν είναι μόνη. Περισσότεροι από τους μισούς εκπαιδευτικούς αναπτύσσουν μια φωνητική διαταραχή κατά τη διάρκεια της ζωής τους, το 20 τις εκατό απουσιάζει από την εργασία λόγω προβλημάτων με τη φωνή και ένας στους 10 εκπαιδευτικούς έχει αναγκαστεί να αποχωρήσει από το επάγγελμα λόγω φωνητικών περιορισμών. Και για να γίνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα, οι μελέτες δείχνουν ότι οι μαθητές δεν μαθαίνουν εξίσου καλά όταν ο δάσκαλός τους έχει βραχνή φωνή.

“Τα ανθρώπινα όντα μαθαίνουν καλύτερα με ένα καθαρό ακουστικό σήμα», εξηγεί ο Steven Sims, M.D., διευθυντής στο Ινστιτούτο Φωνητικής Θεραπείας του Σικάγο. ‘‘Όταν ένας δάσκαλος έχει οζίδια ή πρήξιμο στις φωνητικές χορδές, ή όταν η φωνή του είναι βραχνή, οι μαθητές δεν αντιλαμβάνονται  το σήμα εξίσου καλά, έτσι, χάνουν ένα μέρος αυτού που λέει ο δάσκαλος” -και αυτό επηρεάζει τη μάθηση.

Τα καλά νέα: Τα φωνητικά προβλήματα δεν είναι απαραίτητα ένας αναπόφευκτος κίνδυνος του επαγγέλματος – και όταν προκύπτουν, τα περισσότερα θεραπεύονται εύκολα. Εάν καπνίζετε, σταματήστε (αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του λάρυγγα και προκαλεί φλεγμονή και πολύποδες των φωνητικών χορδών που κάνουν τη φωνή βραχνή, τραχιά και αδύναμη).

Συμβουλές για να διαφυλάξετε τη φωνής σας:

  1. Πιείτε ΝΕΡΟ. Η υγρασία βοηθάει στη λίπανση των φωνητικών χορδών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να καταναλώσετε 10 λίτρα νερό πριν αρχίσει το μάθημα. “Ο στόχος είναι να κρατήσετε το σώμα σας καλά ενυδατωμένο πίνοντας νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε η βλέννα που παράγετε να είναι λεπτή και να προστατεύει τις φωνητικές χορδές,» εξηγεί ο Michael Pitman, MD, διευθυντής του Κέντρου Φωνητικής Υγείας στο Τμήμα Ωτορινολαρυγγολογίας στο Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. Οκτώ ποτήρια είναι ένας καλός στόχος για αρχή. Απλά παραλείψτε (ή περιορίστε!) τον καφέ, το τσάι, τα αναψυκτικά, το αλκοόλ και άλλα ροφήματα που προκαλούν αφυδάτωση.
  1. Δημιουργήστε ατμό. Η χρήση ενός υγραντήρα τη νύχτα, ή ενός προσωπικού ατμοποιητή στην τάξη, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη, ειδικά σε καιρούς με ξηρό κλίμα. Ο αέρας δεν είναι μόνο ξηρός και κρύος αλλά, οι περισσότερες τάξεις έχουν επίσης καλοριφέρ, το οποίο προκαλεί ακόμη περισσότερη ξήρανση.
  1. Κάντε φωνητικά διαλείμματα. Προσπαθήστε να ξεκουράζετε τη φωνή σας για διαστήματα 15 λεπτών μερικές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Χρησιμοποιήστε ένα κουδούνι (αντί για τη φωνή σας) για να τραβήξετε την προσοχή των μαθητών. Επίσης, αφήστε τους μαθητές σας να μιλήσουν μέσω ομαδικών ασκήσεων και συζητήσεων. Ακόμα καλύτερα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σύστημα φωνητικής ενίσχυσης, ιδιαίτερα, εάν συνήθως είστε αναγκασμένοι να υψώνετε τη φωνή σας στην τάξη.
  1. Προσέξτε τον καθαρισμό του λαιμού. Ο καθαρισμός του λαιμού σας είναι σαν να χτυπάτε τις φωνητικές σας χορδές μεταξύ τους με υψηλή ταχύτητα κρούσης – και αυτό προκαλεί προβλήματα. “Όταν καθαρίζετε το λαιμό σας με πολλή δύναμη, προκαλείτε ερεθισμό, κάτι που σας κάνει να ξανακαθαρίσετε το λαιμό σας», λέει ο Sims. Ο μόνος τρόπος για να σπάσετε αυτόν τον κύκλο είναι η στρατηγική της κυρίας Βασιλικής: Πίνετε γουλιές νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας για να καθαρίσετε τη βλέννα και να ελαχιστοποιήσετε την ανάγκη για βήχα και καθάρισμα του λαιμού. Αν εξακολουθείτε να νιώθετε ότι χρειάζεστε να καθαρίσετε τον λαιμό σας δοκιμάστε έναν πιο μαλακό, πιο ήπιο καθαρισμό, αφού πιείτε μερικές γουλιές νερό.
  1. Επισκεφθείτε έναν ειδικό. Όποιος χρησιμοποιεί τη φωνή του για τη δουλειά του, θα πρέπει να κάνει εξέταση για να διασφαλίσει ότι οι φωνητικές του χορδές είναι υγιείς και να εντοπίσει πιθανούς παράγοντες κινδύνου πρωτού παρουσιαστούν πραγματικά προβλήματα, συμβουλεύει ο Pitman, ιδιαίτερα, δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να φροντίζουν τη φωνή τους. Μια εξέταση μπορεί να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να μάθουν πώς να προστατεύουν την φωνή τους, ενώ, επίσης, να αντιμετωπίζουν παράγοντες όπως η παλινδρόμηση, οι αλλεργίες και τα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή που μπορεί να ξηραίνουν τις φωνητικές τους χορδές. Επιπλέον, ένας εξειδικευμένος θεραπευτής μπορεί να προσφέρει σωτήριες για τη φωνή συμβουλές και τεχνικές  για να βοηθήσει στην πρόληψη φωνητικών προβλήματα πριν αυτά εμφανιστούν.

Αν έχετε βραχνή φωνή, αντί να αφήσετε την κατάσταση να φουντώσει και να επιδεινωθεί, ζητήστε βοήθεια το συντομότερο από κάποιο ωτορινολαρυγγολόγο. Μια απλή λαρυγγοσκόπηση μπορεί να μας δώσει την αιτιολογία της βραχνάδας και κατ’ επέκταση να δοθεί το σωστό πρόγραμμα θεραπείας. Μερικά από τα πιο προφανή προειδοποιητικά σημάδια:

  • Βραχνή ή τραχιά φωνή που διαρκεί για περισσότερο από τρεις εβδομάδες
  • Βήχας με αίμα
  • Δυσκολία κατάποσης
  • Εξόγκωμα στο λαιμό
  • Απώλεια φωνής ή σοβαρές αλλαγές στον τόνο και τον ήχο της φωνής

Γιάννης Γιάννακκας
Λογοπαθολόγος-Λογοθεραπευτής
Αρ. Μητρώου: 328
Ομογένειας και Γόρδωνος 46
Άγιος Γεώργιος Χαβούζας
Λεμεσός ΚΥ 3070
Τηλ. 96-6677 07, 25-934079, 25-932512