Home Αυτισμός Πώς Βλέπουν τον Κόσμο τα Άτομα με Αυτισμό

Πώς Βλέπουν τον Κόσμο τα Άτομα με Αυτισμό

1891
autism

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2015 στο περιοδικό Neuron, τα άτομα με αυτισμό βλέπουν διαφορετικά μια εικόνα από τα «νευροτυπικά» άτομα.

Τα άτομα με αυτισμό περιγράφουν συχνά τον κόσμο ως μια συγκεχυμένη μάζα προσώπων, θέσεων και γεγονότων.

Αυτό, μπορεί να εξηγήσει εν μέρει και τη δυσκολία που έχουν στην κοινωνικοποίηση και επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους καθώς και τα περιορισμένα ενδιαφέροντα αλλά και την επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά τους.

Η κατανόηση της ακριβούς σχέσης μεταξύ της αντίληψης και της συμπεριφοράς έχει αποδειχθεί, μέχρι στιγμής, δύσκολη.

Τώρα οι ερευνητές λένε ότι έχουν κάνει μια σημαντική ανακάλυψη σε αυτόν τον τομέα που θα μπορούσε τελικά να βοηθήσει τους γιατρούς να διαγνώσουν καλύτερα τις διάφορες μορφές της διαταραχής.

Η μελέτη εξέτασε τον τρόπο που ο εγκέφαλος ερμηνεύει τις εικόνες που βλέπει ένα άτομο με αυτισμό συγκριτικά με ένα άτομο χωρίς αυτισμό.

Χρησιμοποιήθηκαν 700 εικόνες σε 39 άτομα. Είκοσι από τα άτομα είχαν διαγνωστεί με αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας και 19 άτομα χωρίς αυτισμό. Κριτήρια για την επιλογή των δυο ομάδων ήταν η ηλικία, το φύλο, το εκπαιδευτικό επίπεδο και το IQ.

Κάθε άτομο έβλεπε κάθε εικόνα για τρία δευτερόλεπτα ενώ μια συσκευή παρακολούθησης οφθαλμών κατέγραφε τη προσοχή σε αντικείμενα, ανθρώπους  και γενικότερα οτιδήποτε απεικονίζονταν στις εικόνες.

Σε αντίθεση με τις αφηρημένες εικόνες μεμονωμένων αντικειμένων ή προσώπων που έχουν χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες μελέτες, οι εικόνες που παρουσίασαν ο Adolphs και η ομάδα του περιείχαν συνδυασμούς περισσότερων από 5.500 αντικειμένων. Αυτές περιλάμβαναν ανθρώπους, δέντρα και έπιπλα. Παρουσιάστηκαν σε φυσικές ρυθμίσεις, μιμούμενοι τις σκηνές που βλέπει κάθε μέρα ένα άτομο.


Η μελέτη υποστήριξε προηγούμενες έρευνες δείχνοντας ότι τα άτομα με αυτισμό είναι λιγότερο ελκυστικά στα πρόσωπα παρά τα ελεγχόμενα αντικείμενα.

Διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα με αυτισμό επιδείκνυαν περισσότερη προσοχή στο κέντρο των εικόνων, ανεξάρτητα από το περιεχόμενο που υπάρχει εκεί.

Επίσης, σύμφωνα με την ερεύνα τα άτομα με αυτισμό έτειναν στο να εστιάζουν το βλέμμα τους σε αντικείμενα που ξεχώριζαν λόγω των διαφορών στο χρώμα και την αντίθεση που υπήρχε στην εικόνα παρά στα πρόσωπα που υπήρχαν σε αυτή.

Για παράδειγμα, μια εικόνα από τη μελέτη δείχνει μια σκηνή από αγώνα ποδοσφαίρου. Τα άτομα χωρίς αυτισμό επικεντρώθηκαν στο ορατό πρόσωπο (εικόνα δεξιά), ενώ εκείνα με αυτισμό επικεντρώθηκαν στο κέντρο της εικόνας που ήταν το πίσω μέρος του κεφαλιού του διαιτητή, και λιγότερο στο ορατό πρόσωπο που βρισκόταν στα αριστερό της εικόνας (εικόνα αριστερά).

autism

«Η μελέτη είναι πιθανώς πολύ χρήσιμη στα πλαίσια της διάγνωσης», λέει ο Adolphs. «Ο αυτισμός είναι πολλά πράγματα. Η μελέτη μας είναι ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια να ανακαλύψουμε ποια είδη διαφορετικών αυτισμών πολύ πιθανόν να υπάρχουν στην πραγματικότητα.

«Το επόμενο βήμα είναι να δούμε αν όλα τα άτομα με αυτισμό δείχνουν το είδος του μοτίβου που βρήκαμε».

«Υπάρχουν πιθανώς διαφορές μεταξύ μεμονωμένων ατόμων με αυτισμό, και αυτές οι διαφορές θα μπορούσαν να σχετίζονται με διαφορές στη διάγνωση, για παράδειγμα, αποκαλύπτοντας υποτύπους του αυτισμού».

Sources: Businessinsider, UMN.edu, Dailymail