Home Λογοθεραπεία Λογοθεραπεία – 5 τρόποι για να να διδάξετε το φώνημα Σ.

Λογοθεραπεία – 5 τρόποι για να να διδάξετε το φώνημα Σ.

23373
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ Σ

Πώς να Διδάξετε το Φώνημα Σ

Υπάρχουν πολλές στρατηγικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε για το πέτυχουμε το φώνημα /Σ/. Πιο κάτω παραθέτω 5 από αυτές.

Στρατηγική #1:

Αν το παιδι σας είναι ικανό να παράγει το φώνημα /Τ/….θα χρησιμοποιήσω TTTαυτό το φώνημα για να διαμορφώσω το φώνημα /Σ/….δοκιμάστε αυτή την απλή στρατηγική στον εαυτό σας … προφέρετε το φώνημα T επανειλημμένα και γρήγορα….έτσι: T T T T T T T T T T T T ….θα παρατηρήσετε ότι ακούγεται σαν το φώνημα /Σ/. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας στον προσδιορισμό του ήχου.

Στρατηγική #2:

Συνήθως, ΣΣλέγοντας απλά στο μικρό σας ότι ο ήχος /Σ/ είναι ο ήχος που κάνει το φίδι, το βοηθάτε να κατανοήσει τον ήχο που κάνει….συνήθως γνωρίζουν ότι ένα φίδι κάνει έναν ήχο σα σφύριγμα … και αυτή η πληροφορία τους βοηθάει στην παραγωγή του ήχου /Σ/.

Στρατηγική #3:

Ζητήστε από το παιδί να κάνει μεγάλο χαμόγελο….και τα δόντια ενωμένα … για να αποτρέψετε την προεξοχή της γλώσσας….ζητήστε του να κάνει τον ήχο του φιδιού κρατώντας την γλώσσα μέσα στο στόμα. Επίσης, θα χρησιμοποιήσω δείχτη του χεριού ως οπτικό σύνθημα για να του δείξω ότι ο ήχος /Σ/ είναι ένας ήχος που έχει διάρκεια:SSS SIGN

Τοποθετήστε το δείκτη του χεριού σας … στα χείλη σας… .καθώς κάνετε τον ήχο /Σ/ μετακινήστε το δάχτυλό σας μακριά από το σώμα σας … δείχνοντάς του έτσι ότι ο ήχος /Σ/ έχει διάρκεια. Υπενθυμίστε στο παιδί να κρατάει κλειστά τα δόντια για να «φυλακίσει» την γλώσσα στο στόμα.



Στρατηγική #4:

Μπορείτε να το βοηθήσετε στον προσδιορισμό και την παραγωγή του ήχου βάζοντας τους δείκτες σας στις γωνίες του στόματός του και τραβώντας απαλά προς τα πίσω σε θέση έκτασης (όπως ένα χαμόγελο) … καθώς προσπαθεί να κάνει τον ήχο /Σ/.

Στρατηγική #5:

ΧρησιμοποΞΥΛΑΚΙΑιήσουμε ένα σπίρτο ή ένα μικρό ξυλάκι τοποθετώντας την μια άκρη ανάμεσα στους κοπτήρες έτσι που η κορυφή της γλώσσας να μπαίνει κάτω από το ξυλάκι και να μην μπορεί να γλιστρήσει προς τα έξω. Έχοντας το ξυλάκι ανάμεσα στους κοπτήρες ζητάμε από το παιδί να σχηματίσει ένα χαμόγελο και να μας προφέρει ένα συνεχόμενο «σσσσ».

Θυμηθείτε να ξεκινάτε με τις συλλαβές … να συνεχίζετε με απλές λέξεις … μετά με προτάσεις … μετά με ιστορίες … και να τελειώνετε με συζητήσεις.

Γιάννης Γιάννακκας
Λογοπαθολόγος-Λογοθεραπευτής
Αρ. Μητρώου: 328
Ομογένειας και Γόρδωνος 46
Άγιος Γεώργιος Χαβούζας
Λεμεσός ΚΥ 3070
Τηλ. 96-6677 07, 25-934079, 25-932512

Διαβάστε Επίσης: